Dansk udtaleordbog (stor)

290,00 kr.

Dansk Udtaleordbog bruger international lydskrift (IPA) og er et uundværligt værktøj, når man skal lære dansk som fremmedsprog.

Stor udgave i A4 med hårdt bind.

Udkommer den 27. november 2024. Kan forudbestilles.

Tilgængelig på restordre

Varenummer (SKU): 9788793708952 Kategorier: ,

Beskrivelse

Dansk Udtaleordbog bruger international lydskrift (IPA) og er et uundværligt værktøj, når man skal lære dansk som fremmedsprog.

Der er ingen normerede regler for dansk udtale, men mange holdninger til, hvordan dansk skal lyde. Målet med Dansk Udtaleordbog er at gengive den upåfaldende normaludtale, dvs. fravær af hørbart geografisk tilhørsforhold og stigmatiserende eller forældet udtale, ved at samle op på flere årtiers udtaleforandringer.

Using the International Phonetic Alphabet (IPA), Contemporary Danish Pronunciation is pivotal in learning Danish as a second language. It provides today’s unmarked pronunciation, i.e. absence of dialect and stigmatizing or archaic cues. Contrary to popular belief, Danish pronunciation is predictable from the written word, however based on a deep phonological analysis rather than morphology.

Redaktion

Ruben Schachtenhaufen (f. 1975), ph.d., fonetiker, forsker i dansk udtale ved Københavns Universitet. Han har gjort op med den danske lydskriftstradition og advokerer for at følge konventionerne i det internationale fonetiske alfabet (IPA). I sin nyeste forskning har Schachtenhaufen påvist, at udtalen af det skrevne ord i høj grad kan forudsiges på baggrund af en lang række fonologiske regler frem for morfologi, og at individuel variation i udtale kan tilskrives forskellig brug af disse regler. Læs mere på udtaleordbog.dk og i Ny dansk fonetik (2023).

Michael Bach Ipsen (f. 1986) har redigeret flere af Modersmål-Selskabets udgivelser om bl.a. dialekter og nabosprog og er forfatter til en illustreret ABC på vendelbomål, Michaels ABC på wæjlbomol (2024). Med sin baggrund i sprogvidenskab fra Københavns og Lunds Universitet har han bidraget til Dansk Udtaleordbog med et både diakront og synkront syn på variation i dansk.

Mikael Fabrin (f. 1971) har siden 2019 undervist i dansk som andetsprog på Danmarks Pædagogiske Universitet og på sprogcentre helt fra niveau A1 til B2, hvor retningslinjer for naturlig dansk udtale er et vigtigt hjælpemiddel. Under inddragelse af sin undervisningserfaring har han som led i sin specialisering i funktionel-kognitiv lingvistik ved Københavns Universitet medvirket til udarbejdelsen af Dansk Udtaleordbog.