Årbog 2003: Navnet er trofast

Af Gerda Thastum Leffers

Omslag til årbogen er igen i år lavet af Kitte Fennestad og det er det smukkeste værk, man kan forestille sig.

Bogen når vidt omkring i navnestoffet. Både forskerne og de mere causerende skribenter uden videnskabelig baggrund har anvendt et læservenligt stilleje, og det har gjort denne omfangsrige bog – med flere illustrationer end hidtil i vore årbøger – til noget særligt. Her kan man både more sig og blive klogere.

Om titlen: I en verden hvor troløshed ikke er sjælden, er det en rar tanke, at navnet er trofast. Trofast, trofastere, trofastest! Vi kan roligt tage superlativen i brug.

Dit og mit navn, navnet på gader og pladser, på listige steder og på mennesker vi har kendt ved et kæle- eller øgenavn – navnet er tro mod sin indehaver indtil døden dem skiller. Ja og meget længere.

Bogen har mange eksempler på navnestof fra 1100-tallet og tidligere. At være navnkundig er vel en tand mere end at være berømt?

Som egennavn er Trofast da også det mest berettigede til menneskets bedste ven. Det stamtavleløse gadekryds og den majestætiske granddanois – med forfædrerække så lang som Davidsens smørrebrødsseddel – begge lever op til både navnet og det smykkende adjektiv.

Skriv en kommentar