Sprogdagen og Sprogprisen.dk 2015

Sprogdagen & Sprogprisen.dk 2015

Modersmål-Selskabet er medarrangør af Sprogdagen og Sprogprisen.dk sammen med Dansk Kommunikationsforening, Dansk Sprognævn, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Forbundet Kommunikation og Sprog, kurtstrand.dk, RetorikMagasinet, sproget.dk og kommunikationsvirksomheden Syntaksis.

Foto af Powerpoint-dias med Sprogprisens 5 dommere
De fem meget sprog­kompetente dommere

Dommerkomitéen består af journalist Kurt Strand, kurtstrand.dk, formand, teaterinstruktør Peter Langdal, ph.d. i retorik Anne Katrine Lund, AKL Kommunikation, professionel bestyrelsesmedlem Charlotte Sahl-Madsen samt kommunikations- og HR-direktør Søren Espersen, Sampension. Alle meget sprogkompetente personer.

Arrangementet holdes i Kulturstyrelsens lokaler på H.C. Andersens Boulevard i København, den tidligere adresse for også Dansk Sprognævn. På Sprogdagen uddeles priser i forskellige kategorier, i år også en pris uden for kategori.

Årets prismodtagere

Skærmbillede fra Skolevalg.dk: Om-side til lærerne
Skolevalg.dk, årets bedste hjemmesidetekst. Her fra siden Om Skolevalg 2015. Teaterinstruktør Peter Langdal kaldte skolevalg.dk »dødforførende«.

Folketingets og Undervisningsministeriets skolevalg.dk fik prisen som årets bedste hjemmesidetekst, i kategorien bedste brev eller e-mail gik prisen til DONG Energy, og det satiriske Rokokoposten løb med prisen for bedste tekst i sociale medier. Desuden var der priser uden for de tre kategorier til reklamebureauet Mensch og til Taxamand.dk.

Vinderne blev præsenteret af Sprogprisens dommerkomité. Teaterinstruktør Peter Langdal overrakte prisen for bedste hjemmesidetekst til projektleder Christian Juul Lentz fra skolevalg.dk, som han kaldte ”genial, underholdende og i den grad oplysende, men frem for alt: dødforførende”.

Prisen til DONG Energy blev overrakt af dommerkomitéens formand, journalist Kurt Strand, som roste privatkundedirektør Louise Hahn for et klart sprog og en enkel grafisk fremstilling i et brev om ændring af aftalevilkår.

Satiremagasinet Rokokoposten fik prisen i kategorien bedste tekst i sociale medier. Redaktør Zenia Larsen fik den overrakt af kommunikationsrådgiver og retoriker Anne Katrine Lund med ordene ”sjældent har vi haft en mere kreativ vinder af Sprogprisen i denne kategori”.

Taxamandens bannerfoto på Facebook: www.facebook.com/jesper.grunwald
»… verden set gennem forruden på en Mercer«. Jesper Grunwald fik en pris uden for kategori for at være »modig, autentisk og sprogligt spillevende« på bl.a. Facebook.

For sin brug af både Facebook, hjemmeside og traditionelle medier fik taxachauffør og journalist Jesper Grunwald overrakt en pris uden for kategori af Søren P. Espensen, kommunikationsdirektør i Sampension: ”Modigt, autentisk og sprogligt spillevende”, lød det blandt andet i begrundelsen.

Den anden pris uden for kategori blev også overrakt af Søren P. Espensen til reklamebureaet Mensch, hvor direktør Fredrik Preisler tog imod med anerkendelse af vigtigheden af at lave både vedkommende og nødvendige annoncer.

Koncert med Per Vers

Pers Vers, modtager af Modersmål-Prisen 2014, afsluttede arrangementet med en forrygende koncert, der tog deltagerne med storm.

Kvalitet og overskud i danske tekster

Sprogdagen og Sprogprisen.dk markeres i anledning af Den Europæiske Sprogdag. Arrangementet er først og fremmest en sjov og charmerende begivenhed, der har til formål at erindre om kvalitet og overskud i danske tekster, også i en erhvervsmæssig eller professionel sammenhæng. Sprogdagen bliver gennemført igen i 2016, torsdag den 6. oktober. Vi håber vi ses.