Hjernemadsen modtager Modersmål-Prisen 2006

Peter Lund Madsen, modtager af Modersmål-Prisen 2006. Foto: Kaj N. Gøgsig
Peter Lund Madsen. Foto: Kaj N. Gøgsig

Modersmål-Selskabet overrakte torsdag den 28. september Modersmål-Prisen 2006 til hjerneforskeren, dr.med. Peter Lund Madsen, måske bedre kendt som Hjernemadsen. Han modtog prisen for sin fantastiske evne til at formidle kompliceret stof, så alle kan få et indblik i naturvidenskabens forunderlige verden. Det var 27. gang, at prisen uddeltes, men det var første gang, at den blev tildelt en naturvidenskabsmand.

”Peter Lund Madsen har på levende vis formået at dele sin viden og forskning med danskerne. I en tid, hvor det er nødvendigt for danske forskere at publicere deres resultater på engelsk, har Peter Lund Madsen på dansk og gennem en lang række medier evnet at formidle yderst kompliceret stof på en måde, der har gjort os alle klogere,” udtaler Modersmål-Selskabets formand, Bent Pedersbæk Hansen.

Den 46-årige Peter Lund Madsen har været forfatter og medforfatter til mere end 30 engelsksprogede videnskabelige artikler udgivet i anerkendte internationale tidsskrifter samt en lang række grundvidenskabelige og populærvidenskabelige artikler på dansk. Som Hjernemadsen har han behandlet sin forskning i en række tv-udsendelser på DR2, og i 2005 fik han af Danmarks Radios P1 Rosenkjær-prisen, som han har kvitteret for i en foredragsrække sendt og genudsendt i de seneste måneder før prisoverrækkelsen.

I 2002 udgav han cd’en ”Hjernesange” med tekster om hjernens funktioner og menneskets oprindelse med musik af Henrik Balling. Sammen med sin bror, Anders Lund Madsen, skrev og medvirkede han i teaterforestillingen ”Mr. Nice Guy”, der blev opført sammen med Trine Dyrholm i 2004-2005 på Bellevue Teatret og blev set af over 60.000.

”Peter Lund Madsen har anskueliggjort det tilsyneladende ugennemskuelige gennem artikler, radio- og tv-udsendelser, foredrag, sange og sågar teaterforestillinger. På den måde lever Peter Lund Madsen i sjælden grad op til kriterierne for tildeling af Modersmål-Prisen som en god sprogbruger, der gør en særlig indsats for et levende og varieret dansk,” udtaler Bent Pedersbæk Hansen.

Peter Lund Madsen blev læge i 1987 og fortsatte derefter sin videnskabelige uddannelse i Danmark og USA, hvor han hovedsagligt arbejdede med at undersøge hjernens aktivitetsniveauer under søvn, drømme, stress og afslapning. Han blev dr.med. i 1993 på en disputats om hjernens energistofskifte under forskellige bevidsthedstilstande.