Skuespiller Susse Wold fik Modersmål-Prisen 2010

Modersmål-Selskabets bestyrelse har besluttet at give årets Modersmål-Pris til skuespiller Susse Wold. Prisen gives som anerkendelse for hendes livslange formidling af det danske sprog i alle sceniske genrer og senest som forfatter til levnedsbeskrivelsen Fremkaldt.

Modersmål-Prisen er uddelt hvert år siden 1980 til en god sprogbruger som påskønnelse for en særlig indsats for et levende og varieret dansk. Sidste år gik prisen til professor Jørn Lund og de nærmest foregående år til Weekendsavisens chefredaktør Anne Knudsen, tegner og forfatter Nikoline Werdelin og forsker og læge Peter Lund Madsen. Dronning Margrethe II fik Modersmål-Prisen i 1989.

Modersmål-Prisen 2010 overrækkes til Susse Wold ved et arrangement den 1. september i Jytte Abildstrøms Teater Riddersalen på Frederiksberg. Som datter af Marguerite Viby fik Susse Wold tidligt kendskab til teaterlivet, men blev ikke optaget på Det Kgl. Teaters Elevskole. Hun afsluttede sin uddannelse ved Privatteatrenes Elevskole i 1960, hvor hun som elevkammerat mødte Bent Meiding.

Susse Wold optrådte i 1961 på Riddersalen med Ungdommens Teater i teaterstykket De Retfærdige af Albert Camus iscenesat af Bent Meiding. Samme år spillede hun i Helsingør Revyen sammen med Jytte Abildstrøm, der i 1970 overtog ledelsen af Riddersalen. Susse Wold blev gift med Bent Meiding i 1983, men forinden havde hun dannet par med skuespilleren Erik Mørk, med hvem hun i 1966 fik sønnen Christian Mørk. Erik Mørk fik Modersmål-Prisen i 1990.

Amanda i teaterstykket Privatliv, Josepha i filmen Sommer i Tyrol og Gitte Graa i tv-serien Matador er tre stjerneskud i en perlerække af roller, som er synonymt med navnet Susse Wold. Samtidig med at være en fremtrædende skuespiller inden for alle genrer gennem en livslang karriere er hun en fremagende fortolker af bl.a. Karen Blixen og H.C. Andersen.

Modersmål-Selskabet har siden sin stiftelse i 1979 virket for bevarelse og udvikling af modersmålet som en grundlæggende forudsætning for dansk kultur og folkestyre. Foruden uddelingen af Modersmål-Prisen udgiver selskabet en årbog og medlemsbladet Sprog & Samfund, som sideløbende med debatmøder samler sprogelskere og værner om det gode danske sprog, jf. www.modersmaalselskabet.dk.

Prisoverrækkelsen finder sted den 1. september i Jytte Abildstrøms Teater Riddersalen på Frederiksberg kl. 17-19.

Pressemeddelelse 30. maj 2010.

Skriv en kommentar