Modersmål-Prisen 2002 til Ib Spang Olsen

Invitation

Ib Spang Olsen får Modersmål-Prisen 2002, med begrundelse ved Arne Hermann
Ib Spang Olsen og Arne Hermann, som motiverede årets uddeling. Foto: Hans Jørn Storgaard Andersen

Modersmål-Prisen 2002 går til tegneren og forfatteren Ib Spang Olsen.

Det er et utraditionelt valg, men Ib Spang Olsen er også en utraditionel kunstner. Som en nutidig H.C. Andersen har han udnyttet sine mange talenter som tegner, fortæller og forfatter – og fået såvel yngre som ældre i tale.

Fra radio, TV og populære børne- og voksenbøger kender alle hans følsomme streg og hans nuancerede og udtryksfulde sprog. På en gang fantasifuldt spillende og stilfærdigt engagerende.

Offentligheden kender også Ib Spang Olsen som den engagerede samfundskritiker, der på sin egen indtrængende, men altid sobre og ukunstlede måde har taget til orde i debatten om f.eks. sprog, miljø, almindelig velanstændighed m.v.

Prisen overrækkes torsdag den 16. maj kl. 18 ved en højtidelighed i Snapstinget på Christiansborg. Alle – også ikke-medlemmer af Modersmål-Selskabet – er velkomne.

Elisabet Sinding
Formand

Prisuddelingen, fotograferet af Hans Jørn Storgaard Andersen

Arne Herman motiverer uddelingen af Modersmål-Prisen 2002 til Ib Spang Olsen
Arne Herman motiverer uddelingen af Modersmål-Prisen 2002 til Ib Spang Olsen
Ib Spang Olsen modtager Modersmål-Prisen og blomster
Ib Spang Olsen modtager Modersmål-Prisen og blomster
Ib Spang Olsen holder takketale for Modersmål-Prisen 2002
Ib Spang Olsen holder takketale for Modersmål-Prisen 2002
Martin Spang Olsen og Anna Britt H. Mathiassen synger under festlighederne
Martin Spang Olsen og Anna Britt H. Mathiassen synger under festlighederne.

Modersmål-Prisen 2001 tilfalder forfatteren Klaus Rifbjerg

I et snart langt liv har danskerne i sproget fulgtes ad med Klaus Rifbjerg, siden debuten med ”Under vejr med mig selv”, der som mange af hans værker er blevet klassikere, ikke mindst på grund af sproget. I digte som i prosa har Rifbjergs sprog været fornyende, kendte ord er løftet ud af det dagligdags og bragt ind i nye sammenhænge, så læserne og lytterne er mærket for livstid. Mærket af det veloplagte, det morsomme, det ironiske, det selvironiske, det velargumenterede, det overraskende og det sanselige – alt det som sproget kan og gør, når Rifbjerg bruger det. Han gør os stolte over det modersmål, som vi er fælles om.

Derfor får han prisen.

Prisen overrækkes Klaus Rifbjerg ved en festlighed kl. 16:30 i Snapstinget på Christiansborg den 24. oktober 2001. Medlemmer, såvel som ikke medlemmer, er velkomne.

Venlig hilsen
Elisabet Sinding
Formand