Pia Quists oplæg på debatmødet

Pia Quist har udgivet sit oplæg til debatmødet på Sprogmuseet: .

Du kan også se den YouTube-video, Quist omtaler:

Under samtalen bagefter blev hun spurgt, om hun havde forslag til, hvem der skulle have Modersmål-Prisen. Det havde hun ikke. Måske tvillingerne i YouTube-videoen.

Jeg kan ikke lade være at spørge mig selv — og nu jer — om Pia Quist ikke dermed helt undlader at tage indhold og kvalitet med i betragtning. Sproganvendelse bliver et spørgsmål om sprogets sociale funktion. Selv om det er vigtigt, er det så ikke for ensidigt, måske endda for tyndt som kriterium for Modersmål-Prisen? Er indhold og form virkelig sekundært?

Debatmøde om Modersmål-Prisen og generalforsamling

Lektor Pia Quist har for nogen tid siden skrevet en lille analyse af de første 30 modtagere af Modersmål-Prisen. Hun konkluderede, at

den gennemsnitlige pris-værdige modersmålstalende er en hvid, københavnsk mand med mindst 50 års livserfaring i bagagen. Han kan godt være forfatter eller skuespiller, men det er mere sandsynligt, at han er akademiker eller journalist. Dvs. han tilhører vores samfunds øvre socialgrupper. I sprogforskningen er den midaldrende, hvide øvre-middelklasse-mand en familiær figur. Uden at det nødvendigvis har været ekspliciteret, er det denne figur, der er blevet anset som inkarnatoren af det korrekte og autentiske sprog. Dvs. det sprog som alle andres sprog anses som afarter af – kvindernes, børnenes, de unges, arbejdernes, indvandrernes sprog …

På debatmødet inden generalforsamlingen 10. maj holder Pia Quist et oplæg med titlen “Hvad gør modersmålet prisværdigt?” Kom og hør, hvordan hun beskriver prismodtagerne og tag del i debatten. Som sprogforsker vil Pia Quist utvivlsomt sætte pris på modspil, både til hendes konkrete analyser og/eller konklusioner, og til de forudsætninger, hun lægger til grund. Eller måske synes du blot, at der kan være noget at tilføje?

Du kan læse Pia Quists artikel “Modersmålet – status i anledning af Modersmål-Selskabets 30 års jubilæum” i Dansk Noter 2009, nr. 4, s. 10-13.

Debatmødet begynder kl. 17, hvorefter Modersmål-Selskabets ordinære generalforsamling afholdes.

Debatmøde og generalforsamling 10. maj 2011 kl. 17-20 i Metronomen (det tidligere Byggeriets Hus), Godthåbsvej 33, 2000 Frederiksberg.