»Hvordan smager en leverpostej?« »Og hvordan smager en Barolo fra 2010?« Sproget er ikke særlig godt til at beskrive smagsindtryk, skriver Jørn Lund i sin omtale af Modersmål-Selskabets nye årbog med titlen BOrdets glæder.
Her er tre smagsprøver:
Grethe Rostbøll følger efter med »Man tager et sølvfad« og omtaler som flere andre bidragydere klassikerne ædescenen hos Gustav Wied i ’Livsens Ondskab’ og Blixens ’Babettes Gæstebud’. Hun slutter artiklen af med en opfindsom madquiz.
Anne Hjernø, som mange måske kender fra udsendelserne ’Anne og Anders i (…)’, skriver som en drøm, personligt og med alle sanser åbne. I monologform fører hun en fin dialog med læserne og giver gode råd.
Niels Birger Wamberg tager den store tur gennem litteraturen om maden og måltidet som tema. Ingen anden kunne have skrevet dette bidrag, som bevæger sig fra Aarestrup til Rifbjerg med et stop hos bl.a. Johannes V. Jensen, som i 1943 skrev. »Folk er forskellige. Nogle ser et adelskab i at sidde på restaurant og lade kardinalrød, meningsløs dyr hummer servere for sig, i et Babel af konversation, og under dyrebrøl fra et negerorkester (…) andre har jeg set indtage øllebrød og sild«. Samme Jensen kunne også brillere med beskrivelsen af en frokost …
Hvis ovenstående smagsprøver ikke er nok, kan du læse hele Jørn Lunds venlige omtale ved at klikke på illustrationen. Har Lund givet dig mere appetit, så kan du bestille årbogen (se evt. oversigt over indholdet) og tage for dig af alle BOrdets glæder!