Efter godt et år med først heftig kanondebat og siden konkrete erfaringer med Danmarks nye litteraturkanon tager Modersmål-Selskabet temperaturen på kanondebatten. Kanon som rettesnor er titlen på Modersmål-Selskabets årbog 2005. Her demonstrerer 16 kendte og kompetente danskere, at debatten bølger videre. For eksempel skriver retorikprofessor Christian Kock:
“De som er så bekymrede for danske unges kunnen i læsning, matematik og national dannelse, har ironisk nok intet kendskab til de stærke belæg som findes for at netop indlæring af kreativ kunnen i skolen er det måske sikreste middel til generelt at styrke de unges kunnen på de områder man mest bekymrer sig for.”
I Kanon som rettesnor svarer flere af “de bekymrede” på professorens anklage. Blandt andre undervisningsminister Bertel Haarder:
“Jeg kender godt skræmmebillederne, hvor man forestiller sig et næsten DDR-agtigt system, hvor den stygge stat ved, hvad der bliver gennemgået i de forskellige fag på bestemte dage, fordi det er fastlagt fra centralt hold. Men det er jo netop kun skræmmebilleder uden hold i virkeligheden. ”
Blandt de andre debattører fra begge sider finder man professor og formand for kanonudvalget Jørn Lund; professor Ditlev Tamm; kommunikations- og marketingchef på Det Kongelige Teater Kresten Schultz Jørgensen; konstitueret leder ved Center for Børnelitteratur på Danmarks Pædagogiske Universitet Nina Christensen; lektor og kommentator Hans Hauge; tidligere undervisningsminister Margrethe Vestager og formand for Dansklærerforeningens folkeskolesektion Jens Raahauge.